Natacha på 28 år var på venteliste til en nyre i 3 år

I USA fandt man en matchende nyre på under 2 timer. Region H har afvist Natacha’s ansøgning om tilskud til at blive opereret i USA, med den begrundelse at det ikke er usandsynligt, at finde en donor til hende i Danmark. 

Læs Natacha’s eventyrlige historie om hendes kamp for at få et værdigt liv tilbage. 

Natacha, 28 år, stod på venteliste i næsten 3 år, for at få en ny nyre og havde opgivet håbet om, at det nogensinde ville ske. Natacha´s kæreste, Louis, ville gerne donere en nyre til Natacha, men Louis´ nyre passede ikke til Natacha. Natacha´s mor ville også gerne donere en nyre til Natacha, men heller ikke Natacha´s mor´s nyre passede til Natacha. Og det var ikke nogen tilfældighed, at ingen af nyrerne passede til Natacha. For Natacha havde mange antistoffer, over 90%, hvilket betyder, at der statistisk set skal være mere end 90 potentielle nyrer tilgængelige, for at der kan findes et ”match” til Natacha.

Natacha og hendes mor blev tilbudt at deltage i det Skandinaviske nyrebyttesystem, STEP, men heller ikke igennem dette system var det muligt, at finde en matchende nyre til Natacha. Det var ikke nogen overraskelse, da der er forholdsvis få ”par” i STEP programmet og dermed lille sandsynlighed for, at der skulle være et matchende ”par”.

Ved en usandsynlig tilfældighed kommer Louis i kontakt med Michael Rees, professor ved ”University Hospital of Toledo” i USA og administrator af en af de største nyrebyttesystemer i USA. Efter at have modtaget Natacha´s og Louis´ medicinske journaler finder Michael Rees i løbet af 2 timer et ”match” til Natacha.

Der er imidlertid endnu en forhindring, som skal overvindes, inden transplantationen kan gennemføres i USA. For transplantationen og rejseomkostninger løber op i kr. 800.000 og dem har Natacha og Louis ikke. Og Region H vil ikke betale, fordi ledelsen på Nefrologisk afdeling på Rigshospitalet er af den opfattelse, at det; ”ikke er usandsynligt, at der på et tidspunkt kan findes en nyre til Natacha i Danmark”!

Natacha og Louis igangsætter sammen med nogle velmenende danskere en pengeindsamling til fordel for Natacha og efter bidrag fra mere end tusinde danskere gennemføres transplantationen nogle uger senere på hospitalet i Toledo, USA.

Se Natacha´s og Louis eventyrlige historie i udsendelsen ”Jagten på en nyre” på DR.

Læs anmodningen om tilskud til operation samt afslaget fra Region H